Kardemummaknutar - Recept

Detta recept är hämtat ur min absoluta favorit kokbok; Leila Lindholm - A Piece of cake

Grundrecept vetebullar (18-24 bullar)
  • 1 Msk kardemummakärnor
  • 3 dl mjölk
  • 50 g färsk jäst
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 150 g mjukt smör
  • 1 ekologiskt ägg
  • 11-12 dl vetemjöl
  1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
  2. Smula ned jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbete tillsammans till en smidig deg.
  4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Själp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut till önskade bullar.
Kardemummaknutar
1 sats vetedeg ( se grundrecept)

Fyllning
  • 200 g mjukt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk malen kanel
Ägg till pensling
Ljus sirap och vatten till pensling
1/2 msk kardemummakärnor
1/2 dl strösocker
  1. Gör vetedegen enligt grunreceptet
  2. Blanda smör, strösocker och kanel till krämig fyllning
  3. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock.
  4. Bred över smörkrämen.
  5. Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.
  6. Skiva arket i 4 cm, breda remsor och skär snitt som delar varje remsa nästan helt ( så att de ser ut som ett par byxor)
  7. Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut. Se till att ändarna hamnar under knuten. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Sätt ugnen på 200 grader.
  9. Lår bullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 40 minuter. pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
  10. Pensla de nygräddade bullarna med sirap utrört med en skvätt vatten och strö genast över stött kardemumma blandat med strösocker.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0