Kardemummaknutar - Recept
Detta recept är hämtat ur min absoluta favorit kokbok; Leila Lindholm - A Piece of cake
Grundrecept vetebullar (18-24 bullar)
- 1 Msk kardemummakärnor
- 3 dl mjölk
- 50 g färsk jäst
- 1 1/2 dl strösocker
- 1/2 tsk salt
- 150 g mjukt smör
- 1 ekologiskt ägg
- 11-12 dl vetemjöl
- Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
- Smula ned jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
- Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbete tillsammans till en smidig deg.
- Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Själp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut till önskade bullar.
Kardemummaknutar
1 sats vetedeg ( se grundrecept)
Fyllning
- 200 g mjukt smör
- 1 dl strösocker
- 1 msk malen kanel
Ägg till pensling
Ljus sirap och vatten till pensling
1/2 msk kardemummakärnor
1/2 dl strösocker
- Gör vetedegen enligt grunreceptet
- Blanda smör, strösocker och kanel till krämig fyllning
- Dela degen och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock.
- Bred över smörkrämen.
- Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.
- Skiva arket i 4 cm, breda remsor och skär snitt som delar varje remsa nästan helt ( så att de ser ut som ett par byxor)
- Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut. Se till att ändarna hamnar under knuten. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Lår bullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 40 minuter. pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
- Pensla de nygräddade bullarna med sirap utrört med en skvätt vatten och strö genast över stött kardemumma blandat med strösocker.
Kommentarer
Trackback